O nama

TVRTKA SHAFT D.O.O.

Tvrtka Shaft d.o.o. osnovana je 1994. godine u Osijeku.  Djelatnost tvrtke je zastupstvo, proizvodnja, prodaja i servis zrakoplovnih motora i sportsko-rekreativnih zrakoplova (aviona, motornih zmajeva i ostalih lakih letjelica) te školovanje novih pilota u vlastitom centru za osposobljavanje.

ROTAX

Shaft d.o.o. je više od 20 godina generalni zastupnik i ovlašteni servisni centar za Hrvatsku i države prethodne Jugoslavije programa ROTAX, najpoznatijeg  svjetskog proizvođača malih zrakoplovnih motora BRP – Rotax iz Austrije.

Sukladno svojoj djelatnosti, tvrtka Shaft d.o.o. kontinuirano je opremljena zrakoplovnim motorima, rezervnim dijelovima, svim potrebnim alatima, potrošnim materijalima i tehničkom dokumentacijom, potpuno je usklađena s domaćom i svjetskom zrakoplovnom regulativom. Shaft je tehnički i kadrovski osposobljen i opremljen za servisiranje, održavanje i generalni remont zrakoplovnih motora i najpoznatijih tipova lakih zrakoplova.

LICENCE

Shaft doo ispunjava najzahtjevnije i najstrože kriterije za obavljanje svih aktivnosti ovog vida zrakoplovstva. Shaft d.o.o. još od 2000. godine ima licenciranu zrakoplovnu radionicu odobrenu od Uprave civilnog zrakoplovstva Ministarstva prometa (sada HACZ – Hrvatska Agencija za civilno zrakoplovstvo), a koji su prihvatile i sve države prethodne Jugoslavije. HACZ je tvrtki Shaft d.o.o. 2010. odobrio najprestižniji europski (EASA) zrakoplovni certifikat za održavanje, servisiranje i generalni remont zrakoplovnih motora i malih zrakoplova – Part M Subpart F, a 2013. je izdao tvrtki ovlaštenje organizacije za održavanje Sportsko-rekreativnih i amaterski građenih zrakoplova te obavljanje pregleda za provjeru plovidbenosti i izdavanje dopuštenja za letenje tzv. Permit to Fly za sve Sportsko-rekreativne zrakoplove kao jedinoj takvoj organizaciji u Hrvatskoj i državama u okruženju.

Premda je proces ishođenja ovih ovlaštenja i certifikata vrlo zahtjevan u organizacijskom, tehničkom, kadrovskom i financijskom smislu, Shaft je potpuno uvjeren u opravdanost i isplativost ovog  projekta. Naime, pored vodećih evropskih centara male avijacije – njemačke firme Franz GmbH, talijanske Sorlini s.r.l. i dr., dobijanjem ovih certifikata firma Shaft postaje jedan od vodećih servisnih centara male avijacije u Hrvatskoj i široj regiji.

Shaft d.o.o. posjeduje novi, moderno uređen radionički i uredski prostor u neposrednoj blizini Sportskog aerodroma u Osijeku, kompletnu servisnu i tehničku dokumentaciju, sve specijalne i standardne alate i opremu, kao i sve originalne rezervne dijelove i potrošne materijale. Također može u svakom trenutku ponuditi sve tipove  novih  i repariranih lakih zrakoplovnih motora.

IVAN VDOVJAK

Ivan Vdovjak, vlasnik i direktor tvrtke osobno posjeduje sva servisna ovlaštenja, uključujući i generalni remont zrakoplovnih motora od proizvođača Bombardier-Rotax GmbH koja su potvrđena i ovjerena od HACZ. Vdovjak također ima važeću dozvolu privatnog pilota (PPL) kao i nastavnika letenja na Sportsko-rekreativnim zrakoplovima (avionima i motornim zmajevima). Posjeduje i licencu ovlaštenog vještaka inspekcije za zrakoplovne nesreće.  Dugogodišnji  je član Aerokluba  „Osijek“,  gdje u okviru Sekcije za Sportsko rekreativno letenje, aktivno sudjeluje u različitim zrakoplovnim aktivnostima kao što su info letenja, natjecanja, obuka pilota i dr.

ŠKOLOVANJE I OBUKA PILOTA

Nadalje, Shaft d.o.o. ima registrirani obučni centar za osposobljavanje pilota Sportsko-rekreativnih zrakoplova (aviona i motornih zmajeva) odobren od HACZ, a provodi je na Sportskom aerodromu Osijek-Čepin u suradnji s Aero-klubom  „Osijek“. Za tu svrhu su na raspolaganju  dva  motorna zmaja najviše klase i dva laka aviona s važećom dozvolom za letenje (Permit to Fly)  koji su opremljeni i registrirani za školovanje.

Pored poslovnog prostora s radionicom u sklopu obiteljske kuće, tvrtka posjeduje dva hangara na sportskom aerodromu Osijek koji ima izvanredne poretpostavke za afirmaciju sportskog zrakoplovstva. Naime, nakon izbijanja ratnih sukoba na ovim prostorima te nakon okupacije i devastacije međunarodnog  aerodroma Osijek – Klisa, izgrađena je suvremena međunarodna mala zračna luka na prostoru Sportskog aerodroma sa svim neophodnim sadržajima – 1.200 m asfaltna uzletno-sletna staza s ugrađenim sustavom za noćno slijetanje, kontrolnim tornjem i modernom pristanišnom zgradom (Ivan Vdovjak je u 5-godišnjem mandatu, od 1996. – 2001. obnašao dužnost direktora zračne luke Osijek).  Nakon što je matični aerodrom ponovno obnovljen i stavljen u funkciju, ova mala zračna luka je ostala na korištenje sportskoj avijaciji u okviru Aerokluba „Osijek“.

LUFTHANSA

Jedna od najvažnijih referenci firme Shaft d.o.o. je višegodišnja poslovna suradnja s poznatom europskom pilotskom školom Lufthanse –  Pilot Traning Network GmbH  (PTN – InterCockpit) za svo vrijeme njihovog operiranja na aerodromu Zadar. U okviru ove suradnje, Shaft d.o.o. je PTN-u kontinuirano isporučivao zrakoplovne motore, rezervne dijelove, potrošne materijale i davao tehničku podršku.

ALPI AVIATION – PIONEER

Shaft d.o.o. također ima dugogodišnju poslovnu suradnju s talijanskom firmom Alpi Aviation srl., svjetski poznatim proizvođačem malih zrakoplova tipa Pioneer koji ima svoju tvornicu u Štitaru kod Županje – Alpi Aviation d.o.o. Temeljem ove suradnje, Shaft d.o.o. izrađuje pogonsku grupu za nove zrakoplove što podrazumjeva kompletiranje i ugradnju motora s agregatima, instalacijma i ostalom opremom.  Do sada je ukupno izrađeno i plasirano diljem svijeta više od 800 aviona svih tipova zrakoplova Pioneer.

Treba spomenuti da je firma Alpi Aviation nedavno konstruirala i izradila prvi laki zrakoplov s četiri sjedala (Pineer 400) također baziran na pogonskoj grupi Rotax, što je veliki iskorak u svijetu malog zrakoplovstva. Ovaj prototip je uspješno prošao testiranja u Engleskoj i dobio međunarodnu homologaciju. Predviđeno je da se nakon pokretanja serijske proizvodnje kompletan proces izrade ovog zrakoplova obavi u Hrvatskoj i sigurno je da će Shaft d.o.o. dobiti posao završnog opremanja, odnosno ugradnju motora i njegovih sustava u ovaj moderni zrakoplov.